Fragmenten uit een informatie guerrilla. Korte kroniek van de verkiezingsstrijd in de aanloop naar de gemeenteraads verkiezingen van 2018 deel 2.

Zie ook fragmentarische kroniek van de verkiezingsstrijd deel I.

Opvallend was, dat Forum voor Democratie kort voor de verkiezingen een oproep op haar website plaatste omdat ze nog geen 30 ondersteuningsverklaringen hadden verzameld. Die ondersteuningsverklaringen zijn nodig om aan de verkiezingen te kunnen deelnemen.  Op donderdag werd bekend, dat Forum ‘enige honderden’ handtekeningen had verzameld. Maandagavond 29 januari was er een debat in De Balie tussen Femke Halsema en Baudet, dat in eerste instantie weinig reacties opriep. Maar vrijdags, 2 februari werd het hoofdnieuws na de citaten van D66 corifeën. De discussie kun je hier volgen. De tekst kun je hier lezen

Woensdagavond laat publiceerde Groen Links Amsterdam een verklaring op haar website, dat Groen Links bij nader inzien de verklaring op basis waarvan gedemonstreerd wordt niet meer ondersteunt maar dat de partij wel gaat meedoen aan de demonstratie.  De tekst kun je hier lezen  Een groot dilemma van de anti-racisme beweging in afgelopen 40 jaar is blijkbaar onbekend bij de opstellers van de tekst waarmee de partij afstand neemt van de demo op 18 maart. ‘GroenLinks zal nooit het bestaansrecht van partijen noch hun recht deel te nemen ter discussie stellen.’ Het bleek, dat binnen Groen Links lang onderhandeld was over de compromistekst.

Donderdagmorgen 1 februari. Roderick Veelo presteert voor RTLZ een aaneenschakeling van hersenschimmen en -wat taal doet- verschuivingen van waarheden in het eigen straatje over de demo van 18 maart. De zaak kun je hier lezen Zo gebeurt er iedere dag wat. In de grote landelijke media en Het Parool blijft de zaak nog behoorlijk onder de radar, hoewel de Telegraaf niet en NRC wel aandacht hebben besteed aan de discussie. Inmiddels worden nieuwe feiten bekend over het incident op het Buiklotermeerplein. De zaak kun je hier lezen  Aan de zaak werd ook aandacht besteed op Krapuul. Dat kun je hier lezen

Wisten we maar wat voor rol de AIVD in dit geheel speelt. Dat ze bezig zijn staat voor mij buiten kijf. En kijk, vrijdag 2 februari ontdekte ik dit. AIVD waarschuwt met een brief in 2010 aan de burgemeesters voor de AFA. Deze brief is op 2 februari 2018 bij Nu.nl terecht gekomen.

De volgende zet in het schaakspel van de politieke partijen is een persbericht van Rudie van Danzig, lijsttrekker van D66 in Amsterdam. Op vrijdagmiddag 2 februari. Hij brengt een persbericht naar buiten dat zijn partij de racistische uitspraken van Ramautarsing, nr 2 op de lijst van FvD voor Amsterdam, beu is en dat hij samenwerking met FvD na de verkiezingen uitsluit Dat persbericht kun je hier lezen. De media sprongen er bovenop. Het Parool met een groot artikel op de voorpagina. Zij interviewden ook Groot Wassink en Moorman (van de SP geen spoor) die zich haastten Van Danzig gelijk te geven, hoewel Moorman de deur op een kier liet. En probeerde te ontwijken. Het Parool artikel kun je hier lezen. Maar ook andere media besteedden er aandacht aan. De rechtse bagger bleef beperkt. De druiven waren zuur, natuurlijk. Alleen een kort bericht op AT5 tussen alle ongelukken door. Maar wel een tegenaanval. Het blijkt te gaan om een gecoördineerde actie. Want vrijdagavond hield de minister van Binnenlandse Zaken Kaisa Ollongren van D66 de Ien Dales lezing in Nijmegen. En zij kwam met hetzelfde verhaal als Van Danzig, die citeert uit een discussie tussen Femke Halsema en Baudet, dat Forum gevaarlijker is dan de PVV omdat zij rassentheoriën weer introduceren in de Nederlandse politiek. De lezing kun je hier lezen. Ollongren is niet zomaar iemand; ze is minister van Binnenlandse zaken en heeft als zodanig toegang tot AIVD informatie. De gecoördineerde actie van D66 komt zeer snel. Ze hebben gewacht op het moment dat Baudet en fout zou maken en nu razendsnel gereageerd. Het moet voorbereid zijn, want de discussie tussen Halsema en Baudet was 29 januari, dus nog maar 3 dagen geleden.

Ramautarsing heeft een uitspraak gedaan over het IQ van zwarten. Ik kwam op een video op You Tube van cafe Weltschmerz, waarin hij zijn abjecte ideeën ontvouwt.  Dat interview kun je hier zien . Er blijken nog veel meer filmpjes op You Tube te zijn waarin hij uitleg geeft over zijn ideologie. In NRC verscheen eerder een artikel dat hij geen kandidaat kon worden voor WNL van Jan Roos omdat hij criminele familieleden heeft, in de schulden zit en nog andere dingen.

De uitspraken van Ollongren leverden nog niet volop aandacht op in de mainstream media, maar dat veranderde toen Baudet zaterdagmorgen 3 februari aankondigde, aangifte tegen Ollongren te zullen doen wegens smaad. Het was heel eenvoudig. Hij publiceerde een foto van zichzelf en Hiddema op instagram en kondigde de aangifte aan en dat er een persconferentie zou zijn. Er brak een media hype los. Alle mainstream media, het journaal, RTL 4, de grote kranten, allemaal kwamen ze met het nieuws. De persconferentie van Baudet bleek niets in te houden. Hij legde een korte verklaring af en beantwoordde geen vragen en liep weg voor de verzamelde pers. Opmerkelijk is, dat hij wel ‘alle beschuldigingen van racisme en discriminatie op basis van wel kenmerk dan ook’ verwerpt maar dat hij geen afstand neemt van de uispraken van Ramautarsing. Verder spreekt hij over ‘demonistering’. Op twitter werden Baudet en Ollongren trending topic, en er brak een golf van reacties los. Als ik er zo over nadenk, dan moet de reactie op hoog niveau besproken zijn, want Ollongren is minister van Binnenlandse Zaken, en spreekt namens de regering.

Op het journaal werd in het kader van de verslagen over de verkiezingsstrijd meegedeeld, dat er een debat is in Amsterdam zou zijn tussen landelijke politici, waaraan ook Baudet en Pechtold deelnemen. In de Balie. Alle landelijke lijsttrekkers komen. Het is het eerste debat van Lilian Marijnissen als politiek leider van de SP.  Op 20 maart ’s avonds was dan het grote debat van de Amsterdamse lijsttrekkers in de Balie i.s.m. Het Parool.

Een beperkte maar mooie analyse van de debatten in NRC. Met veel nuttige links over de verschillende standpunten en discussies. Dat kun je hier lezen Citaat: Dat uitgerekend Ollongren zich nu in de campagnestrijd gemengd lijkt te hebben, is opmerkelijk. Zij staat in Den Haag en Amsterdam bekend als politiek behendig, maar in haar woordkeuze juist voorzichtig. Bovendien heeft de beschuldiging van een minister en vice-premier aan een Tweede Kamerlid een totaal andere lading dan de woorden tussen Amsterdamse kandidaten onderling. De NRC verbaast zich er verder niet over.

Maandag 5 februari. Het tij keert. Gisteren gebeurde er weinig, maar toch was er ’s avonds het satirisch programma ‘Dit was het nieuws’ op de televisie waarin Hiddema optrad. Er speelde zich een scene af waarbij Hiddema werd uitgenodigd een sigaret op te steken. Dat deed hij. En nu is het roken in openbare ruimten verboden, dus wat Hiddema deed was strafbaar. Zondagavond maakte niemand zich er druk over, maar maandagmorgen werd bekend, dat de dat de Nederlandse Waren Autoriteit een onderzoek ging instellen naar de strafbaarheid van de handeling. Roken op de televisie maag ook niet. Hier is een voorbeeld van het bericht . De zaak ging viraal op sociale media. Al hebben de grote media er weinig aandacht aan besteed. Maar het was koren op de molen van de rechtse bagger. Zie je wel de vastgelopen bureaucratie, waarom vervolgen en straffen ze de Marokkaanse misdadigers niet, etc.

Maar aan het eind van de middag publiceerde AT5 dat de nr 6 op de lijst voor Amsterdam van Forum, Kristine Turkmen, een twitteraccount had waarop zeer gewelddadige en fascistische ideeën en uitlatingen stonden. Zondagavond was dat ontdekt, en werden er al 800 tweets verwijderd. Maandag toen AT5 informatie probeerde in te winnen werd het hele twitter account verwijderd. Merkwaardig is, dat tot nu toe niemand het twitteraccount heeft ontdekt. Op twitter reageren de rechtse bagger nu totaal niet. De naam Turkmen levert slechts enkele reacties op. Hier is het bericht van AT5.  Ze had een twitteraccount @KristinaAMS en stuurde naar de Telegraaf en Wierd Duk en ene @WdeGelder o.a. de tweet dat geslachtsdelen en handen moesten worden afgehakt. Ik denk dat niemand het ontdekt heeft, omdat niemand een verband legde tussen haar twitternaaam en de naam van degene die erachter zat. Maar ze had toch een levensbeschrijving bij haar twitteraccount, of niet? En heeft AT5 een tip gekregen? Van wie? De rechtse bagger valt helemaal stil.

Ondertussen op Geen Stijl een bericht dat Baudet een dictator is en zijn partij een chaos. Er zijn twee ex-VVD-ers ui de partij gezet en er zijn nog meer dingen. Item op Geen Stijl De reaguurders van Geen Stijl verdedigen Baudet en schelden op de VVD-ers. Maar ook: waar komt dit bericht nu plotseling nu weer vandaan? Het blijkt door Forum zelf op de website te zijn geplaatst, dat de twee VVD-ers worden geroyeerd. Alle grote media besteden er aandacht aan. Zie hier het artikel in NRC Het gaat om oud-senator Robert de Haze Winkelman en voormalig Statenlid voor de liberalen Betty Jo Wevers. Deze Winkelman gaf aan, aanhanger te zijn van de complot-teorie van holocaust ontkenners en antisemieten de Coudenhove-Kalergi-complottheorie.

Dinsdag en woensdag. 6 en 7 februari. De discussie over of mensen van bepaalde rassen een lager IQ hebben gaat door. Nav de uitspraak van Ramautarsing. Baudet heeft gereageerd, en mensen praten erover op sociale media. Laatste verdediging: het gaat niet over ras maar over volk. Tweede punt wat in de discussie komt is dat er intern gerommel is in FvD. Dat kwam hiervoor al ter sprake. Vandaag werd het volgende bekend. Drie voormalige kandidaat-Kamerleden van Forum voor Democratie hebben zich met een brief aan de leden aangesloten bij de geroyeerde leden Robert de Haze Winkelman en Betty-Jo Wevers.

In een brief die NRC heeft gepubliceerd schrijven Arthur Legger,Gert Reedijk en Jan Berkhout dat een grote groep intimi rond Baudet al tijden aandringt op meer interne democratie. Ze noemen een reeks incidenten en spreken van een keurslijf en een angstcultuur. Ze zeggen dat ze volledig achter Baudet staan en dat het bestuur hen voor een inhoudelijk gesprek heeft uitgenodigd. Baudet ontkent dat er onrust is in FvD. De brief van de drie FvD leden kun je hier lezen.

Dinsdag, woensdag en donderdag sudderden de oude discussies een beetje door en ene Carel Brendel publiceerde op sociale media dat tien organisaties die het manifest van het comité 21 maart ondertekend hadden subsidie van de gemeente kregen. Hij had dat uit het blijkbaar openbare subsidieregister van de gemeente Amsterdam gehaald.  Donderdag verscheen het bericht, dat de historicus Frank Ankersmit zijn contacten met Forum opzegde. Dat kun je hier lezen.  Maar hij blijkt dit al in november te hebben gedaan, hoewel het nu via het Dagblad voor het Noorden naar buiten komt. Een tweede bericht is, dat Marc Rutte na de uitspraken van Ollongren vorige week vrijdag voor het eerst reageerde op haar mededelingen. Premier Rutte heeft geen bezwaar tegen de kritiek van minister Ollongren op Forum voor Democratie. Ollongren zei in een lezing dat het FvD verder gaat waar de PVV ophoudt. Baudets partij zou “geobsedeerd” zijn door het praten over rassen in het politieke debat.

Ollongren heeft constitutionele zaken in haar portefeuille,zegt Rutte. Dan past het volgens hem een visie te geven op de uitvoering van artikel 1 van de grondwet,dat discriminatie verbiedt. Ollongren nam het Baudet kwalijk dat hij geen afstand nam van racistische uitlatingen. Baudet deed aangifte tegen de minister vanwege smaad en laster.

Vandaag vrijdag, 09-02-18 20:13:30 werd bekend, dat de nr 3 op de lijst van de Tweede Kamerverkiezingen van Forum uit de partij stapt. Dat kun je hier lezen.  Ze heet Susan Theunissen en is kapitein in het leger. Verder gaat de discussie over uitspraken van Ramautarsing over IQ en ras door. De grote media zoals EenVandaag besteden er aandacht aan door wetenschappers te interviewen. Er zijn nog andere dingen die spelen, zoals de dialoog tussen Bolkestein en Oudenampsen, maar al die andere dingen komen niet echt in de publiciteit. Forum heeft gereageerd met een brief op de uittredende partijleden. Volgens peilingen stokte de opmars van Forum.

De rest van de verkiezingsstrijd: de zaken kabbelden voort met af en toe een oplevinkje. Een rol speelde de discussie over het referendum, die met 1 stem meerderheid in de Tweede Kamer is afgeschaft. De afschaffing werd verdedigd door Ollongren van D’66, en die partij kreeg er vanwege schending van haar principes flink van langs. De discussies op politieke bijeenkosmten hebben geen opzienbarende uitspraken opgeleverd. Tot gisteren. Ramautarsing kwam weer in het nieuws, nu via o.a. een artikel in de Volkskrant waarin geciteerd werd uit een besloten whatt’s app groep waar ook kaderleden van andere jongerenpartijen, o.a. SP en D66 aan meededen. Wierd Duk trekt in een tweet waarin hij de telegraaf citeert aan zijn stutten. “wij hadden dat al eerder en korter’. Volgens de Standaard waren er vier jongeren die uit de school klapten. De Standaard zei: we weten wie het zijn. Ramautarsing deed nu uitspraken over homo’s o.a. en weer ging het over het IQ. Trending topic op twitter, maar nu komen de rechts-populistische tweeters in de verdediging. Ramautarsing maakte bekend, dat hij zich terugtrok als kandididaat gemeenteraadslid, wat eigenlijk dus niet kan. Als hij met voorkeurstemmen gekozen wordt, kan hij zijn plaats innemen, maar dat zal hij wel niet doen. De Rechts populisten zien in het gebeuren een samenzwering van links. Omdat die hem in de besloten whatt’s app groep uit de tent gelokt zouden hebben. Menno Bosman tweet dat het eindresultaat van het Volkskrant artikel en de discussie is, dat de normen van wat je bediscussieert en wat niet weer als eindresultaat opgeschoven zijn. En dat het dus toch een overwinning is voor de PVV en FvD.

Op 21 maart vonden dan de verkiezingen plaats en daarvoor, op 18 maart een vreedzame demonstratie van anti-racisten in Amsterdam.

Zie ook deel 1.