Fragmenten uit een informatie guerrilla. Korte kroniek van de verkiezingsstrijd in de aanloop naar de gemeenteraads verkiezingen van 2018 deel 1.

Zie ook deel 2.

In januari 2018 deed het zogenaamde Comité 21 maart een oproep voor een anti-racisme demonstratie. Het Comité heeft een brede samenstelling van de meest uiteenlopende organisaties, en ook de politieke partijen Partij van de Arbeid, Groen Links en SP maakten er deel van uit. Er werd een oproep verspreid voor de demonstratie die door de organisaties in de coalitie werd ondersteund.

Op woensdag 24 januari zond At5 een item uit over de aangekondigde demonstratie op 18 maart en de aanstaande verkiezingen. Daarin kwam naar voren, dat de slogan voor de demo was ‘geen racisten in de raad’ en dat in de tekst stond dat rechts populistische partijen als PVV en Forum voor Democratie racistisch zijn. Het AT5 item kun je hier vinden. Na het AT5 item stortte heel rechts Nederland zich via sociale media erop. Van ‘Links’ waren er nauwelijks reacties op bv Twitter en ook later niet, toen de aanval in volle gang was. Rutger Groot Wassink liet zich interviewen door AT5 en verdedigde zich goed. Die uitspraken kun je hier lezen AT5 volgde vervolgens de gebeurtenissen op de voet en citeerde ene Jan Dijkgraaf, gepresenteerd als ‘columnist’. Zijn indrukwekkende cv bij Powned en zijn mislukte politieke carriére als lijsttrekker van GeenPeil, gelieerd aan Geen Stijl kun je lezen op wikipedia. Dat kun je hier lezen. Hij was een concurrent van Jan Roos bij de verkiezingen lijsttrekker van VNL. VoorNederland (VNL) was een Nederlandse politieke partij die in 2014 ontstond uit de van de PVV afgesplitste fractie Groep Bontes/Van Klaveren. Nadat VNL bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 geen zetels haalde, besloot de partij in juni 2017 zich op te heffen. Dat kun je ook allemaal op wikipedia lezen.

Wat waren de argumenten die populistisch rechts aanvoerde? Zij oefenden druk uit op de gevestigde politieke partijen Groen Links, Partij van de Arbeid en SP om niet mee te doen. De argumenten waren o.a. dat links extremistische gewelddadige partijen meededen, zoals de AFA, de IS en nog meer clubs. ‘Jullie gaan met extremistische geweldplegers de straat op en zijn medeverantwoordelijk voor het klimaat dat ontstaat’ werd tegen die politieke partijen gezegd. Jullie hebben niets geleerd van de moord op Pim Fortuin en Theo van Gogh waardeloze linkse clubjes, ha ha de bijstandsbond heeft ook getekend, moet dat geen overkoepeling zijn van de bijstand trekkende en subsidieslurpende gewelddadige linkse actievoerders? Etc.

Er waren twee argumenten eigenlijk. Forum voor Democratie is een toegelaten politieke partij, en het is ondemocratisch om er dan voor te strijden dat ze niet in de raad mogen worden verkozen. Geen Forum voor democratie in de raad is dus een slechte slogan. Het tweede argument is, dat ook extreem radicaal linkse, gewelddadige groepjes zouden meedoen, die juist zelf het geweld aanwakkeren en groepjes die zelf ook racistisch zijn, zoals DENK.

Opvallend dat ook het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, CIDI en haar aanhangers, zoals Frits Barend, zich in de discussie mengden en vanuit het argument van versterking van het anti-semitisme het 21 maart comite aanvielen. Barend had geloof ik als argument, dat door de migratie met veel aanhangers van de Palestijnse vrijheidsstrijd het anti-semitisme alleen maar zou toenemen. Een ander punt is, dat deze dagen ook de aftrap was van de verkiezingscampagne van Forum voor Democratie. Baudet haalde in zijn toespraak een voorval aan op het Buikslotermeerplein. Nr 6 op de lijst van Forum zou in elkaar geslagen zijn bij het uitdelen van folders. Het bericht ging viraal. Zie je wel, links actietuig, gewelddadig, etc. Vooral de AFA (Anti Fascistische Aktie) moest het daarbij ontgelden. De volgende dag kondigde Nanninga aan, dat men aangifte ging doen bij de politie, ook weer vele malen gedeeld op sociale media en uitgebreid in de pers.

Op zondag 28 januari 2018 publiceerde Thierry Baudet een foto van zichzelf en de bekende zanger Gordon op Instagram. Beiden keken lachend in de camera en Gordon had een Forum voor Democratie sjaal om. Baudet deelde vervolgens als commentaar bij de foto mee, dat Gordon, die prominent VVD lid is en af en toe bij premier Rutte over de vloer komt, lid was geworden van Forum voor Democratie. Dit werd gepost op de rechtse website Post online en het bericht ging viraal. Het werd vele malen op sociale media gekopieerd en gedeeld. Gordon publiceerde later dat het helemaal niet klopte, na protesten van fans, en dat hij helemaal geen lid wordt van Forum. Hij had gewoon een gezellige avond in een restaurant met een toffe gozer en was met hem op de foto gegaan. Baudet verklaarde daarna dat het een ‘grapje’ was. De argumenten van de rechtse aanval waren flinterdun. Maar hadden wel hun effect. Organisaties op de deelnemerslijst van 50 organisaties werden opgeroepen zich te distancieren. Baudet riep op tot diistanciering van de drie grote politieke partijen en velen met hem, een psychiater, Kaspar Mengelberg, riep het medisch comité Nederland Vietnam op niet deel te nemen omdat hij zelf een lid was van het eerste uur, en ook de Piratenpartij kwam onder vuur te liggen. Andere min of meer prominenten die druk uitoefenden ware Wierd Duk, verslaggever van de Telegraaf, Arnold Karskens, Theodor Holman, Joost Niemoller en de eigenaar van de winkelketen Cool Cat. Maar dat is maar een willekeurige greep. Anderen waren Johan Derksen, van het voetbal, en ene Arthur van Amerongen, die columnist is bij de Volkskrant en HP/De Tijd en die dus een prominente positie heeft, en die twittert onder de naam Don Arturio.  Hij heeft wel 12.000 volgers. Er is verder ene Esther_Voet en Bas Paternotte en  Meridith Green.

druk

Onder druk wrong Marjolijn Moorman, lijsttrekker  van de PvdA bij de verkiezingen in Amsterdam, zich in allerlei bochten. Voortdurend waren er berichten ook van Forum, waarin de fatsoenlijke grote politieke partijen werden opgeroepen zich te distantieren. En dat ging lukken. Nee, Moorman was er niet op tegen dat Forum aan de verkiezingen meedeed, en nee, ze zei dat de kiezer spreekt en dat Forum dus het volste recht had toe te treden tot de gemeenteraad als ze verkozen zouden worden. Lodewijk Asscher wenste het Forum succes met hun campagne. Op twitter. De rechts-populisten probeerden een storm te ontketenen, hoewel de zaak op twitter nooit een trending topic is geweest. Onder druk verklaarde Johan van Lammeren van de Dieren Partij als eerste op zondag dat hij zich terugtrok. En met hem zijn partij. Dat was zondag 28 januari. Op maandag 30 januari bleek, dat de SP en de PvdA en Groen Links een brief geschreven hadden aan het organisatiecomité, dat de leus veranderd moest worden en dat er in de tekst geen politieke partijen genoemd mochten worden. Wat opvalt is dat de SP een afzonderlijke brief met eisen heeft geschreven los van de andere grote linkse partijen die onder druk stonden. Van gecoördineerd overleg lijkt geen sprake te zijn. Maandagmorgen was er een overleg van de organisatoren van de demonstratie met Marjolijn Moorman en Rutger Groot Wassink. Zij wilde aanpassing van de tekst. Daarop werd de slogan aangepast van ‘geen racisten in de raad’ naar ‘geen racisme in de raden’ en werden de namen van de politieke partijen uit het pamflet gehaald. Dinsdagmorgen vroeg 31 januari publiceerde de PvdA een verklaring op haar website, dat ze zich terugtrok. Marjolijn Moorman zei, dat demonstreren tegen een andere partij een rare vorm is. Het valt op hoe zwak de verdediging was, en hoe slecht ze de flinterdunne argumenten van de rechtse bagger wist te weerleggen, sterker nog, ze nam de argumenten in feite over. Want ik heb later getweet dat een lijsttrekker wel een partijmanifestatie mag organiseren waar die zegt ik ben de goeie, en partij a of b is slecht, en dat dan democratische verkiezingsstrijd is, en dat als burgers manifesteren en zeggen wij zijn de goeden en partij a of b is slecht, dat dat ondemocratisch is. Ook de woordvoerder van DENK in de Tweede Kamer die over de kwestie ondervraagd werd kon zich slecht verdedigen tegen de kritische vragen waarin de rechtse bagger werd herhaald.

gering

Ondertussen leken de effecten van de rechtse aanval verder gering waar het de beïnvloeding van de kiezers betreft. Het aantal volgers van Annabel Nanninga de lijsttrekker van Forum voor Democratie op twitter, nam nauwelijks toe. Maar prominenten uit de Linkse politieke partijen zoals Arjen Vliegenthart en Femke Halsema distantieerden zich openlijk van de doelstellingen van de demonstratie. En dat zorgde weer voor veel publiciteit. Al voor het terugtrekken van de partijen. Dit werd door rechts breed uitgemeten. Ook de SP maakte op dinsdag bekend, dat zij zich uit de demonstratie terugtrok. Ze hebben zich teruggetrokken, maar het zou de SP en de PvdA niet helpen. De rechtse bagger tegen hen gaat gewoon door. “hypocriet’ ‘slap gedoe’. Ze kwamen nu qua kritische opmerkingen op internet van 2 kanten in de tang. Van links en van rechts. Maar een demonstratie van Wilders in Rotterdam trok weinig belangstellenden. Het was de zoveelste zet in het schaakspel op ( sociale) media, waarbij zoals al aangegeven links voornamelijk in een passieve rol verkeerde en weinig links georiënteerde mensen aan de discussies deelnamen. Woensdag veranderde het beeld. Er kwam meer tegenspraak tegen de rechtse bagger, die wat leek af te nemen. Er was bv een stuk op Joop.nl van BNN/VARA van Han van der Horst, die ook begon terug te schelden. Dat kun je hier lezen Opvallend aan het stuk is, dat het een vlammend betoog VOOR deelname aan de demonstratie is, waarbij de terugtrekkers slappelingen zijn, maar hij haalt zijn hele betoog in een klap volledig onderuit door de redenering, dat als het er in werkelijkheid om gaat dat het 21 maart comité een mantelorganisatie van de IS is, zeg dat dan. Hiermee wordt de suggestie gewekt en overgenomen van rechts dat dit zo is, en hij zegt dan: als dat jullie argument is, zeg dat dan.

Woensdag werd ook bekend, dat nr 6 van de lijst helemaal niet in elkaar was geslagen, er was wat geduw en getrek, en meer niet. Forum zwijgt nu in alle talen over de aangifte, hoewel de  weblog Jalta een serie kritische vragen aan Forum stelde. Ze zullen wel nooit antwoord krijgen. De zaak kun je hier lezen

Een punt is dat nieuwsberichten over elkaar heen buitelen waarbij iets gemeld wordt en later blijkt het toch weer niet zo te zijn. Politici hebben er een handje van, zulke berichten te verspreiden in het machtsspel van de framing van de politieke tegenstander. Hierboven daarvan verschillende voorbeelden. Een ander voorbeeld. Wilders verspreidde op een gegeven moment op zijn twitter account een gefotoshopte foto van een demonstratie van Hamasaanhangers, en daartussen was een foto geplaatst van het hoofd van Alexander Pechtold die helemaal niet bij de demonstratie aanwezig was. Later bleek dat Wilders deze foto had overgenomen van een extreem rechtse website die de foto in 2010 geplaatst had. De suggestie was duidelijk. Pechtold is terrorist of heult met terroristen of met wat rechts terroristen noemt. De manipulatie van de foto kwam uit en er waren in de openbaarheid botsingen tussen Wilders en Pechtold, die het een smerige streek noemde. Maar Wilders had zijn punt. Aan Pechtold bleef toch een beetje de suggestie kleven, o, was er een tijdje geleden niet iets met Pechtold en terroristen en zo, hoe zat het ook alweer, die Pechtold is niet te vertrouwen. De nieuwsberichten volgen elkaar razendsnel op, en als consument van dat nieuws kun je onmogelijk alles volgen en ontgaan veel dingen je. Dus er is een hele categorie mensen die niet meekrijgt dat het een gemanipuleerde foto was. Zo is het ook met de smerige trucs van Forum voor Democratie met Gordon en het bericht dat nr 6 in elkaar geslagen was.

Zie ook deel 2.