Frauderende reïntegratiebedrijven

Op 12 september verscheen in de media, dat de gemeente Rotterdam een miljoen euro terugeiste van een frauderende topman van de sociale dienst. Hier kun je een artikel daarover lezen

Een tendens van decennia, constructies om geld dat is bestemd voor de reïntegratie van werklozen weg te sluizen naar fake bedrijven en fake begeleiding of geld verdienen aan het rondpompen van reintegratiegelden met fakebanen waar geen enkele werklozen uiteindelijk iets mee opschiet. Ben wel benieuwd wat voor constructie ze hier nu weer bedacht hebben, maar ja, net als in het verleden (al meer dan 20 jaar geleden ) de fraude met ESF gelden, en wat korter geleden de Megabanenmarkt in Amsterdam en de malversaties, fraude en corruptie bij de stichting Herstelling in Amsterdam, alles wordt in de doofpot gestopt, afgekocht, vastgelegd in geheime rapporten en wij komen niks te weten. Die parlementaire enquete over de reintegratie industrie van de afgelopen 30 jaar zal er wel nooit komen. Volgens mij erger dan de bouwfraude. De pers duikt er niet in, want ik heb meegemaakt in Amsterdam met de malversaties van een reintegratiebedrijf waarover gepubliceerd werd in Het Parool, dat dat reintegratiebedrijf een batterij duur betaalde advocaten op de journalist en de krant afstuurde, om de krant aan te klagen wegens smaad, en je kunt als journalist dan nog maar beperkt publiceren als je geen keiharde bewijzen van documenten of zo hebt en moet afgaan op getuigenverklaringen. Ook die zaken zijn in de doofpot verdwenen. Sindsdien gaat de gemeente Amsterdam nauwelijks nog in zee met particuliere reintegratiebedrijven. Ik kan er uren over vertellen. Ha, heb ik weer een ideetje voor een petitie. Niet dat ze die enquete dan ook gaan houden, maar misschien levert het met wat publiciteit en gedoe eromheen wat meer info op over hoe we belazerd zijn. Maar ja, ach, wat moet je daar nu weer mee.