Dagboek van dinsdag 13 december 2022

Er is van alles in het nieuws, maar o.a. ook dat in Engeland grote sociale conflicten zijn uitgebroken over o.a. de hoogte van de pensioenen. Er wordt zelfs gesproken over de grootste stakingen sinds 1979, toen we met Thatcher aan de vooravond van de neoliberale revolutie stonden. Evenals toen dreigt ook nu de rechtse regering met het aan banden leggen van de vakbonden. Wat me opvalt is dat de stakingen in Nederland in verband met de hoge inflatie en de energieprijzen beperkt blijven, verder is er ook geen sociaal protest op straat, in andere Europese landen zijn wel wel allerlei protesten zoals in België en Engeland. De stakingen in Engeland lijken vandaag nog niet doorgedrongen tot de hoofdlijnen van het nieuws in de massamedia in Nederland.

Vandaag weer spreekuur van de Bijstandsbond. Een vaste spreekuurbezoeker, die elke week langskomt, vraagt wanneer de toeslagen uitbetaald worden. Energiemaatschappij Vattenfall betaalt in verband met het energieplafond deze maand (en vorige maand) 190 euro uit aan al haar klanten. Andere energiemaatschappijen verrekenen het met de eindafrekening. En de gemeente Amsterdam heeft aangekondigd, dat alle minima deze maand 85 euro extra krijgen. De vaste spreekuurbezoeker kijkt iedere dag op zijn bankrekening of het geld al gestort is, maar hij heeft nog niets ontvangen. En hij zit krap. De 190 euro van Vattenfall moet voor vrijdag gestort worden, zegt hij maar wij weten ook niet zeker of dit gaat gebeuren. Een spreekuurmedewerker scrollt het nieuws op internet en komt erop dat de werklozen die enkele jaren geleden in een werkproject van de spoorwegen en de gemeente Tilburg met chroomvergiftiging te maken hadden, weer in het nieuws zijn. Er gaat nu een rechtszaak lopen waarbij gisteren de Officier van justitie tonnen boete van de gemeente Tilburg heeft geëist. De werklozen werden op straffe van sancties onder druk gezet door te gaan met het vergiftige chromium.

De spreekuurmedewerkers discussieren met spreekuurbezoekers over een bericht in Het Parool, dat VVD en CDA de energiemarkt willen gaan beteugelen, omdat volgens hen de libralisering te ver zou zijn doorgeschoten. Wat een hypocriet zootje concluderen de aanwezigen. Eerst alles tegen de klippen op liberaliseren, de vrije makrt zou efficient en effectief zijn en nu het te duur wordt komen ze pas erop terug. De dsicussie gaat verder over Mark Rutte. Maar zolang mensen op hem blijven stemmen zal er niet veel veranderen. Hij heeft een mooie glimlach, maar in werkelijkheid komt hij alleen op voor de mensen met een zak met geld.

De twee spreekuurbezoekers worden allebei onder druk gezet door de sociale dienst. Ze worden voortdurend opgeroepen voor gesprekken en onder druk gezet om bij een complexe problematiek te werken aan verbetering van de omstandigheden die kunnen leiden tot meer kansen op werk. Een van de bezoekers kan er niet meer tegen. Wij zeggen dat we hem ziek zullen melden. We nemen met beide bezoekers de ins en outs door van de juridische gevolgen en regels van het onder druk zetten.

Kringloopwinkel Noppes in Hoorn

Na verschillende telefoontjes en bezoeken is het spreekuur om 4 uur afgelopen. De spreekuurmedewerkers gaan morgen met de auto een rondje kringloopwinkels in Noord-Holland doen. Bezoeken aan kringloopwinkels in Wervershoof, Broek op Langedijk en in Alkmaar is zelfs een hele straat met kringloopwinkels. In Hoorn is een kledingwinkel van Noppes. Kringloopwinkel noppes in Hoorn Hierboven ziet u een foto van het pand. Het is een heel groot gebouw met vele producten.