De mobiele picknicktafel op het Bevrijdingsfestival op het Museumplein


Op 5 mei was de mobiele picknicktafel op het bevrijdingsfestival in Amsterdam. Vraag van de dag: waarvan wilt u bevrijd worden? Veel mensen schreven het antwoord op een tegeltje. De mooiste antwoorden zullen op de website van de MPT te zien zijn. We stonden bij de informatiestands van vele maatschappelijke organisaties en politieke partijen die hun boodschap aan ‘het volk’ trachtten te slijten. Deze keer werkten we samen met www.kudde.info, een theatergroep die foto’s maakte van mensen in een manshoge goudkleurige schilderijlijst die naast de mobiele picknicktafel stond opgesteld. Deze foto’s zullen op hun website gepubliceerd worden. Het was een komen en gaan van mensen. Vele discussies werden aan tafel en voor de microfoon gevoerd. We hadden op deze speciale dag tulpenbollen gekocht die werden gekookt of gebakken. De tulpenbol was voor ons het symbool van oorlog en ellende. Veel mensen waren in de oorlog gedwongen tulpenbollen te eten, omdat er geen ander voedsel was. Veel mensen vertelden hoe de tulpenbollen smaakten. Er waren ook eetbare biologische tulpen die gedoopt in een chocoladesausje best smaakten. Maar de meeste mensen moesten er toch niet aan denken dat je dit veel moet eten en dan iedere dag. Ouderen vertelden over hun herinneringen aan de tulpenbollen in de oorlog. Ze zeiden o.a. dat de tulpenbollen in de oorlog veel slechter smaakten dan deze. En dat als je er veel van eet, je buikpijn en diarree krijgt. Robin vertelde dat hij uit een gezin van 9 kinderen kwam die in de oorlog allemaal te eten moesten hebben. Zijn vader ging in de omgeving van Amsterdam op zoek naar voedsel. Maar hij kwam dan niet terug met tulpenbollen, maar met suikerbieten en soms aardappels. Ook niet best als dat je enige voedsel is. Aan de kinderen die langs liepen werd verteld waarom we er stonden met tulpenbollen.
De tulpenbol is ook het symbool van extreme rijkdom: in de 17e eeuw werd op de beurs in Amsterdam gespeculeerd met tulpenbollen. Op een gegeven moment kostte een bol vele duizenden guldens. Maar na enige tijd stortte de markt in. Dit staat te boek als de eerste beurskracht in de geschiedenis van de mensheid. Zo is de tulpenbol ook het symbool van extreme rijkdom tegenover economische crisissen, armoede en oorlogen volgens ons. Naar aanleiding hiervan vertelden mensen wat de economische crisis hen deed.
Zie hier recepten voor tulpenbollen van het Verzetsmuseum.